Aanpassing aan uw woning
U mag uw woning naar eigen smaak inrichten. Voor kleine aanpassingen zoals nieuw behang of nieuwe vloerbedekking (met uitzondering van harde vloeren zoals plavuizen) heeft u onze toestemming niet nodig. Voor overige aanpassingen zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken, een schotel plaatsen, een vaste airco-unit, een nieuwe indeling van de woning, of een dakkapel, vraagt u wel eerst toestemming aan ons.
Regels zelf klussen
U wilt iets verbouwen aan uw woning. Zorg dat u voldoet aan de volgende 5 regels:
Voor uw en onze veiligheid staan wij aanpassingen aan gas-, water- en elektrische installaties alleen toe als ze uitgevoerd worden door een officiële installateur.
De verandering aan de woning mag niet leiden tot overlast of hinder voor buren en/of omwonenden.
Als het voor onderhoud of werkzaamheden nodig is, moet u de aanpassing (gedeeltelijk) uit elkaar kunnen halen. Houd hier rekening mee bij het klussen.
Maakt u tijdens het klussen iets stuk aan uw huis? Of gaat er iets kapot aan uw aanpassing? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de reparatie en de kosten hiervan.
Houd rekening met de laatste versie van het Bouwbesluit. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van een eventuele vergunning bij de gemeente. Wij vragen u wel als u een vergunning aanvraagt om dit aan ons te melden.
Voor uitgebreide informatie leest u ons informatieblad 'Zelf klussen'.
Wet maatschappelijke ondersteuning
Heeft u door een lichamelijke beperking behoefte aan een aanpassing in uw woning, zoals douchesteunen of een traplift, dan kunt u in veel gevallen aanspraak maken op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dit kunt u aanvragen bij uw eigen gemeente.
Hoe regelt u de aanvraag?
Als u een aanpassing aan uw woning wilt doen, kunt u dit online aanvragen. Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u een bericht of u de aanpassing mag doen en aan welke voorwaarden u moet voldoen. Als onze opzichter uw aanvraag moet beoordelen ontvangt u binnen twee weken per post het besluit over uw aanvraag.