Deze volgende situaties zijn vormen van woonfraude:

  • De huurder laat de woning langer dan 6 maanden leeg staan.

  • De huurder gebruikt de woning als opslagplaats of bedrijfsruimte.

  • De huurder laat anderen in de woning wonen, bijvoorbeeld vrienden of familie.

  • De huurder gebruikt de woning voor illegale activiteiten zoals wietteelt of prostitutie.

  • De huurder verhuurt de woning aan anderen, zonder dat de huurder daar toestemming voor heeft van Wooncompas.

Woonfraude is niet alleen strafbaar maar ook oneerlijk. Het zorgt ervoor dat mensen die wachten op een woning geen eerlijke kans krijgen. We vinden het daarom belangrijk om woonfraude aan te pakken. Zo blijven woningen beschikbaar voor mensen voor wie ze bedoeld zijn.

Herken de woonfraude
U kunt woonfraude herkennen, bijvoorbeeld aan overvolle brievenbussen, afgeplakte ramen of steeds wisselende nieuwe huurders. Op de tekening hieronder ziet u 35 tekenen van woonfraude. Herkent u ze allemaal? Klik hier voor alle antwoorden.

Bron Motus

Woonfraude melden
Denkt u dat er ergens sprake is van woonfraude? Of ziet u dat een woning lang leegstaat? Meldt u dit dan bij ons. U kunt hiervoor contact opnemen met uw wijkbeheerder. De contactgegevens van uw wijkbeheerder vindt u hier. U kunt ook online een melding maken.

Wat doen we met uw melding?
Wanneer u een melding maakt, zal deze in eerste instantie in behandeling worden genomen door de wijkbeheerder van uw wijk. De wijkbeheerder is het eerste aanspreekpunt.

Onderzoek
De wijkbeheerder zal, na het ontvangen van de melding, contact met u opnemen. Daarnaast zal de wijkbeheerder ook een onderzoek instellen om te kijken of de melding inderdaad woonfraude is.
Wanneer er geconstateerd is dat het een woonfraudezaak betreft, zal hij deze zaak met de woonconsulent oppakken en afhandelen. Het kan zijn dat u hierna nog een terugkoppeling krijgt. Wij moeten u hierbij wel meteen vertellen dat dit niet altijd mogelijk is vanwege de Privacywetgeving.