Woninginrichting en tips

Het is fijn om uw eigen huis naar uw zin in te richten, zodat u zich er helemaal thuis gaat voelen. WoonCompas hanteert ten aanzien van de inrichting van de woning enkele regels. Die zijn ervoor bedoeld om rekening te houden met uw buren of om ervoor te zorgen dat de woning blijft voldoen aan de normen die WoonCompas stelt. Mocht u vragen hebben over de mogelijkheden, vraag dan de huismeester om raad. Hij is op de hoogte van onderstaande regels en van alle mogelijkheden.

Woninginrichting

Tijdens de sleuteloverdracht vindt een woninginspectie plaats, waarbij bekeken wordt of alles in de woning in goede staat is. De staat bij aanvang is ook de staat waarin u de woning ook weer moet opleveren bij einde huur. Natuurlijk is het doorgaans wel nodig (en leuk) om aan de slag gaan met het aankleden van uw woning. Hieronder hebben we de meest voorkomende vragen beantwoord.

Wat mag ik doen aan schilderwerk?

U bent vrij om iedere gewenste kleur in uw huis toe te passen. Pas op met donkere kleuren, het schilderwerk dient in maximaal twee keer in wit overschilderbaar te zijn. Gebruik in de woning alleen verf op waterbasis.

Aluminium of kunststof kozijnen in de woning, bijvoorbeeld binnendeurkozijnen, mogen niet worden geschilderd. Schilderen aan de buitenzijde van de woning en uw balkon is niet toegestaan, het buitenschilderwerk wordt uitgevoerd door WoonCompas.

Welke binnenwandafwerking is toegestaan?

Het is toegestaan om te behangen. U kunt er ook voor kiezen om sierpleisterwerk of structuurverf op de wanden aan te brengen tot een maximale korreldikte van 3 mm. Let op dat de wanden hierna overschilderbaar zijn.

Welke materialen u moet gebruiken voor het ophangen van schilderijen, kapstokken en dergelijke, zal afhangen van het soort wand. Twijfelt u over het materiaal dat u het beste kunt gebruiken, dan kunt u altijd informatie opvragen bij de huismeester.

Bij het boren in de wanden moet u er rekening mee houden dat er leidingen voor elektra of water doorheen kunnen lopen. De huismeester kan u aangeven waar deze lopen. In de wanden waarin een schuifdeur is geplaatst, mag u niet spijkeren of schroeven. Anders beschadigt en blokkeert u de schuifdeur. Het is niet toegestaan om in de plafonds te boren.

Waar moet ik op letten bij boren en schroeven?

Welke materialen u moet gebruiken voor het ophangen van schilderijen, kapstokken en dergelijke, zal afhangen van het soort wand. Twijfelt u over het materiaal dat u het beste kunt gebruiken, dan kunt u altijd informatie opvragen bij de huismeester.

Bij het boren in de wanden moet u er rekening mee houden dat er leidingen voor elektra of water doorheen kunnen lopen. De huismeester kan u aangeven waar deze lopen. In de wanden waarin een schuifdeur is geplaatst, mag u niet spijkeren of schroeven. Anders beschadigt en blokkeert u de schuifdeur. Het is niet toegestaan om in de plafonds te boren.

Welke vloerafwerking is toegestaan?

U dient uw woning voorzien van vloerafwerking om geluidsoverlast te voorkomen. Binnendeuren mogen niet worden ingekort.

Tapijt is toegestaan, mits dit bij einde huur verwijderd kan worden zonder grote schade aan de dekvloer.

Harde vloerbedekking (laminaat of parket) moet ‘zwevend’ worden gelegd en voorzien zijn van een isolatielaag (ondervloer) die de isolatie-index voor contactgeluid (ICO) met tenminste 10 dB verbetert. Als uw woning vloerverwarming heeft, dient u er tevens rekening mee te houden dat uw vloerafwerking daarvoor geschikt is.

Voor het aanbrengen van vloertegels dient u schriftelijk toestemming te vragen aan WoonCompas. Voorwaarden hierbij zijn dat het vakkundig is aangebracht en er per soort minimaal 1 vierkante meter aan reservetegels aanwezig is.

Bij het einde van de huurperiode moet alle vloerbedekking worden verwijderd, tenzij de volgende huurder deze wenst over te nemen. Vloerafwerking wordt niet door WoonCompas overgenomen.Volledigheidshalve wijzen wij u erop dat de dekvloer bij vertrek uit de woning schoon en onbeschadigd dient te zijn.

Indien u twijfelt aan de toe te passen vloerbedekking, adviseren wij u contact met ons op te nemen.

Tips voor het onderhouden van uw woning

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor sommige reparaties. Hieronder een aantal tips voor het onderhouden van u woning.

Werkzaamheden veilig en deskundig uitvoeren

Het is in het belang van ieders veiligheid dat reparaties vakkundig uitgevoerd worden. Voor sommige werkzaamheden is het verplicht om een erkende loodgieter of elektricien in te schakelen. Als u advies wilt over het uitvoeren van werkzaamheden dan kunt u daarvoor de huismeester benaderen.

Verstopte afvoeren en riolering voorkomen

Controleer eerst of het doucheputje of de sifon onder de gootsteen of wastafel schoon zijn. Als de verstopping verder in de afvoer zit, kan een ontstoppingszuur of het gebruik van een ontstoppingsveer de verstopping mogelijk verhelpen. Andere chemische ontstoppingsmiddelen die in de handel verkrijgbaar zijn kunnen agressief en milieu-onvriendelijk zijn. Gebruik geen middelen die niet bedoeld zijn voor ontstoppen. Als de verstopping door uzelf is veroorzaakt (bijvoorbeeld doordat u vet of textiel doorspoelt), kan WoonCompas de kosten aan u doorberekenen.

Verstoppingen door vet en zeepresten kunt u voorkomen door regelmatig (eens per drie maanden) door te spoelen met soda en heet water.
Overbodig te vermelden dat grote voorwerpen, zoals celstofverband, theezakjes en ander niet oplosbaar afval in een vuilniszak thuis horen en niet mogen worden doorgespoeld, ook niet door het toilet.

Indien een afvoer langere tijd niet wordt gebruikt kan het water in de sifons, en met name in het doucheputje, verdampen. Het stankslot in de sifon werkt zonder water niet meer, waardoor rioolstank kan ontstaan. De oplossing is eenvoudig: weer wat water doorspoelen of wat sla- of olijfolie in de afvoer gieten.

Zorgen voor voldoende ventilatie

Via de ventilatieventielen die in het plafond zitten van bijvoorbeeld uw keuken, doucheruimte en toilet wordt lucht afgezogen. Om te voorkomen dat het centrale afzuigsysteem wordt ontregeld, moet u er op te letten dat de opening van de afzuigmonden in uw woning bij het schoonmaken niet wordt gewijzigd.

De mechanische ventilatie werkt optimaal voldoende ventileert. Zodoende voorkomt u vochtproblemen in uw woning. Een ventilatierooster openlaten, regelmatig de ramen even opzetten en ook ’s nachts zorgen voor voldoende frisse lucht is vaak voldoende.

Een afzuigkap met motor niet toegestaan in uw keuken. U kunt wel een afzuigkap zonder motor aansluiten op het afzuigventiel in de keuken. Ook kunt u een afzuigkap gebruiken met koolstoffilter (recirculatie).

Verstandig stoken

Verstandig stoken is goed voor uw portemonnee en voor het milieu. Als u radiatoren heeft, dan kunt u bij afwezigheid de thermostaat verlagen. Laat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius komen. Anders wordt uw huis te vochtig en het kost veel energie om het huis weer warm te stoken. Het warm stoken van woningen met vloerverwarming gaat veel langzamer dan met radiatoren. Daarom is het verstandig om bij vloerverwarming de temperatuur in de nacht slechts enkele graden te verlagen.

Warmte-terugwin (WTW) unit schoonmaken

In sommige gebouwen zijn de woningen voorzien van een WTW-unit. Dit ventilatiesysteem haalt warmte uit de afgevoerde lucht, hetgeen een energiebesparing oplevert. De WTW-unit is voorzien van filters, die regelmatig schoongemaakt moeten worden. Eén keer per jaar laten we de filters vervangen. Wilt u tussentijds nieuwe filters? U kunt deze aanschaffen via diverse (web)winkels of informeer bij uw huismeester voor de aanschaf van nieuwe filters.

Hang en sluitwerk soepel houden

Hang- en sluitwerk heeft niet veel onderhoud nodig. Als onderdelen niet meer soepel bewegen kunt u de scharnieren en de sloten smeren met grafiet. Hiervoor zijn spuitbusjes verkrijgbaar bij de ijzerwarenhandel. Spuit nooit olie of siliconenspray in sloten. Deze trekken juist vuil en stof aan, waardoor de kwaal alleen maar erger wordt. Het badkamer- en toiletdeurslot kunnen, in geval van nood, aan de buitenzijde worden geopend met een schroevendraaier.