Woninginrichting

Het is fijn om uw eigen huis naar uw zin in te richten, zodat u zich er helemaal thuis gaat voelen. WoonCompas hanteert ten aanzien van de inrichting van de woning enkele regels. Die zijn ervoor bedoeld om rekening te houden met uw buren of om ervoor te zorgen dat de woning blijft voldoen aan de normen die WoonCompas stelt. Mocht u vragen hebben over de mogelijkheden, vraag dan de huismeester om raad. Hij is op de hoogte van onderstaande regels en van alle mogelijkheden.

Woningcontrole bij huuraanvang

Voordat u de woning betrekt, controleert de huismeester de woning op gebreken. Tijdens de sleuteloverdracht vindt tevens een woninginspectie plaats, waarbij u aanwezig moet zijn. Tijdens deze inspectie wordt bekeken of alles in de woning overeenkomt met het inspectieformulier dat u tekent. Mocht u later toch nog iets tegenkomen dat gerepareerd moet worden, dan kunt u dat aan de huismeester doorgeven. De reparatie wordt dan zo snel mogelijk uitgevoerd.

Schilderwerk in de woning

U bent vrij om iedere gewenste kleur in uw huis toe te passen. U moet er wel rekening mee houden dat het schilderwerk in maximaal twee keer in wit overschilderbaar moet zijn. Dus gebruik geen donkere kleuren!

Schilderwerk kunt u zelf uitvoeren. Er mag alleen verf op waterbasis worden gebruikt in de woning.

Kozijnen in de woning, bijvoorbeeld raamkozijnen en binnendeuren die van gemoffeld aluminium of kunstof zijn gemaakt, mogen niet worden geschilderd. Schilderen aan de buitenzijde is niet toegestaan, het buitenschilderwerk wordt verzorgd door WoonCompas. Het schilderen van uw balkon is ook niet toegestaan aangezien dit het aanzicht van het gebouw wijzigt (geldt zowel voor de vloer, de wanden, het balkonhek als de onderzijde van het bovenliggende balkon).

Sierpleisterwerk op de binnenwanden

Het is toegestaan om sierpleisterwerk, zoals granol, op de wanden aan te brengen tot een maximale korreldikte van 3 mm. De wanden moeten echter overschilderbaar zijn. Wanneer u zich aan deze voorwaarden houdt, dan hoeven de wanden bij vertrek uit de woning niet glad gemaakt te worden.

Vloerbedekking en tegelwerk aanbrengen

De woning dient te worden voorzien van vloerbedekking om geluidsoverlast te voorkomen. Voor het aanbrengen van vloerbedekking mogen de binnendeuren niet worden ingekort.

Harde vloerbedekking die niet goed is aangebracht kan leiden tot geluidsoverlast. Laminaat of parket moet ‘zwevend’ worden gelegd en voorzien zijn van een deugdelijke isolatielaag. Voor deze harde vloerbedekking is vooraf schriftelijke toestemming nodig van WoonCompas, zodat we u tijdig kunnen informeren over de voorwaarden. Deze zijn zeker van belang als uw woning vloerverwarming heeft.

Bij het opzeggen van de huur moet alle vloerbedekking worden verwijderd. Deze wordt niet door WoonCompas overgenomen. Bij akkoord van WoonCompas kan deze vloerbedekking aan de volgende huurder ter overname worden aangeboden.

Als u plavuizen wilt aanbrengen in de badkamer of het toilet en/of tegels aan de wand, dient u schriftelijk toestemming te vragen aan WoonCompas. Bij vertrek uit de woning kan WoonCompas accepteren dat het tegelwerk blijft zitten, op voorwaarde dat het vakkundig is aangebracht en er per soort minimaal 1 vierkante meter aan reservetegels aanwezig is.

Gaten boren of spijkeren

Er zijn verschillende soorten wanden in de woningen: holle en steenachtige wanden.

Welke materialen u moet gebruiken voor het ophangen van schilderijen, kapstokken en dergelijke, zal afhangen van het soort wand. Twijfelt u over het materiaal dat u het beste kunt gebruiken, dan kunt u altijd informatie opvragen bij de huismeester.

In de wanden waarin een schuifdeur is geplaatst, mag u niet spijkeren of schroeven. Anders beschadigt en blokkeert u de schuifdeur. Het is niet toegestaan om in de plafonds te boren. Als u gordijnrails wilt ophangen, neemt u contact op met de huismeester.

Als u een gat wilt boren of een spijker in de wand wilt slaan, moet u er rekening mee houden dat er leidingen voor elektra en centrale verwarming doorheen kunnen lopen. De huismeester kan u aangeven waar deze lopen.