Het project De Blaak
De planvorming is definitief en de omgevingsvergunning is in februari 2022 aangevraagd. De sloopwerkzaamheden starten in december 2023. We verwachten de nieuwe woningen medio 2025 op te kunnen leveren.

Op de plaats waar nu twee blokken met portiekappartementen staan, komt een nieuw gebouw met vier woonlagen en zeven eengezinswoningen. Het nieuwe appartementengebouw omvat 30 driekamerappartementen. Uiteraard zijn alle woningen duurzaam gebouwd en van alle gemakken voorzien en aangeduid als sociale huurwoningen.
Wooncompas denkt dat dit plan een verbetering oplevert voor de woonomgeving. Er worden minder woningen gebouwd (37 woningen), dan dat er nu staan (48 woningen). Bovendien sluit het nieuwe appartementengebouw mooi aan bij het bestaande kantorencomplex en de omliggende woningen. De zeven grondgebonden woningen hebben een woonlaag minder, dan de huidige portiekflat. Hierdoor is de uitstraling minder massief. En de rijkheid aan metselwerkarchitectuur draagt bij aan de waarde van het centrum.
Ook is goed nagedacht over voldoende groen in de directe omgeving. Het plan is namelijk om vier middelgrote bomen te kappen. Daarvoor worden negen nieuwe bomen teruggeplaatst. Bij de grondgebonden woningen drie middelgrote bomen, één grote (Robinia Pseudoacaria) en één kleine boom (Acer Palmatum). Bij de appartementen komen drie kleine bomen (Amlanchier en Rhus Typhina) en een grote boom (Robinia Pseudoacacia).

Waar vindt u dit project?

In de wijk Centrum in Ridderkerk - Blaak 1 tot en met 95 (oneven).

Huidige planning
Van 4 tot en met 15 december Plaatsen hekwerk ter bescherming groenzone tussen Kerksingel en project Blaak
Leegsloop binnenkant gebouwen
Van 18 tot en met 22 december Plaatsen afvalcontainers aan de Blaakzijde
Verwijderen afval rondom de huidige portiekflats
Vervolg leegsloop binnenkant gebouwen
Plaatsen van houten schotten voor alle openingen van de kelders en 1e laag in verband met kerstvakantie
Nalopen en extra dichtzetten van de hekwerken in verband met kerstvakantie
Van 25 december tot en met 5 januari Kerstvakantie
Van 29 tot en met 16 februari Vervolg leegsloop binnenkant gebouwen
Sloop gevelafwerking
Inrichting bouwplaats
Van 22 april tot en met 29 april Vervolg leegsloop binnenkant gebouwen
Sloop gevelafwerking
Inrichting bouwplaats
voorbereiding trilling meters & scheefstand meetpunten
Van 29 april tot en met 19 juli Vervolg leegsloop binnenkant gebouwen
Inrichting bouwplaats
Plaatsen trilling meters & scheefstand meetpunten
Sloopwerkzaamheden van de volledige gebouwen vanaf de Schepenstraat
Week van 19 juli Afronding sloopwerkzaamheden van de gebouwen

Hoe komt u in aanmerking voor wonen in dit project?

Beschikbare woningen in dit project worden aangeboden via Woonnet Rijnmond. Door herhuisvesting kan het zijn dat (een deel van) de woningen al verhuurd zijn. Lees meer over herhuisvesting via Woning zoeken - Wooncompas. De advertentie datum is nog niet bekend.

Sociaal plan

Op 16 april 2019 hebben wij het sociaal plan van project Blaak ondertekend. In het sociaal plan staan alle rechten en vergoedingen waar de huurders recht op hebben. Inmiddels heeft u een brief ontvangen waarin wij u informeren dat het sociaal plan is ingegaan. De huurders van de Blaak kunnen nu dan ook aanspraak maken op deze rechten en vergoedingen. Het sociaal plan kunt u hier terugvinden.

Veelgestelde vragen

Meest recente vragen

Toekomstige dakrand portiekflats lager dan de huidige dakrand
Op de plaats waar nu twee blokken met portiekappartementen staan, komt een nieuw gebouw met vier woonlagen en zeven eengezinswoningen. Het nieuwe appartementengebouw omvat 30 driekamerappartementen en 7 eengezinswoningen. Dit zijn minder woningen dan in de oude situatie. Het appartementengebouw sluit straks mooi aan bij het bestaande kantorencomplex.
De dakrand van het nieuwe appartementengebouw is in de nieuwe situatie niet hoger, maar lager dan de oude situatie. Dit scheelt maar liefst 60 cm. Sinds enkele weken is de exacte hoogte van de nieuwbouw te zien op de achtergevel van de huidige portiekflat. De verdiepingshoogten zijn met blauwe dikke verf lijnen aangegeven.

Veiligheid bestaande portiekflats
Diverse omwonenden maken zich zorgen over de half-gesloopte portiekflats, wij ook. Geregeld ontvangen wij of Bouwbedrijf Waal meldingen van openstaande hekwerken of ongenodigde bezoekers op de bouwplaats. Bouwbedrijf Waal blijft daarom regelmatig de aankomende weken inspectierondes uitvoeren. Indien nodig nemen zij direct maatregelen.

Zijn er bedreigde diersoorten aanwezig in de halfgesloopte portiekflats?
Afgelopen periode deed een gespecialiseerd bureau veldonderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van bedreigde diersoorten in de leegstaande portiekflats. Dit onderzoek is inmiddels afgerond. Het bureau heeft geen (mogelijke) aanwezigheid van vleermuizen, gierzwaluwen of anders gevonden. De omgevingsdienst OZHZ heeft het werkprotocol van onze adviseur ecologie ontvangen en goedgekeurd. In dit document zijn er afspraken gemaakt voor het slopen in relatie tot de wet natuurbescherming. Diverse extra handelingen worden door Waal uitgevoerd voordat er daadwerkelijk gesloopt gaat worden. In overeenstemming met de omgevingsdienst OZHZ zijn er maandag 30 oktober 2023 nog extra gaten in de gevel geboord om te zorgen dat de half gesloopte appartementen geen verblijf plaats worden.

Bezwaren en procedures
Op dit moment loopt er nog een bezwaarprocedure bij de bezwarencommissie van gemeente Ridderkerk. Omwonenden hebben bezwaar gemaakt op de intrekking van het stilleggingsbesluit van de gemeente Ridderkerk. Op 19 september 2023 zijn er tijdens het overleg bij de bezwarencommissie afspraken gemaakt over een nieuw gezamenlijk onderzoek naar de mogelijkheden voor het beschermen van de bomen dichtbij de erfgrens. Binnen de afgesproken tijd van 4 weken hebben de omwonenden en Wooncompas een nieuw boom-beschermingsplan opgeleverd. Gemeente Ridderkerk heeft deze nog dezelfde dag goedgekeurd. Er zijn 19 september 2023 ook onderwerpen waar zorgen over waren meer gedetailleerd toegelicht, bijvoorbeeld over de hoogte van de nieuwbouw, de hoogte van de nieuwe achtertuin en de grondwaterstand nabij de erfgrens van de achtertuin.
Ook lopen er nog verschillende beroepsprocedures bij de rechtbank in Rotterdam over de voorgenomen nieuwbouw.

Oplossingen voor een groot deel van de zorgen en bezwaren
Wooncompas is met een aantal omwonenden aan tafel gegaan. Daarbij is gekeken naar de wensen van de omwonenden en de mogelijkheden binnen het plan. Wij doen er alles aan om een specifieke boom (Zwarte Den) op ons terrein te behouden. Daarnaast zijn er aanpassingen besproken ten behoeve van de kleurstelling van de de galerijhekwerken, de indeling en de materialen van de achtertuin. Er zijn reeds aanpassingen in het ontwerp doorgevoerd ten behoeve van de uitstraling van het hekwerk van de galerij en het type wandverlichting.

Aanleiding planvorming
Onze appartementen aan de Blaak voldoen niet meer aan de technische en functionele eisen van deze tijd. We hebben daarom enige tijd geleden besloten de woningen te slopen en er nieuwe woningen voor terug te bouwen.

Wanneer is de nieuwbouw gereed?
In verband met diverse bezwaren heeft het project veel vertraging opgelopen. Als we uitgaan van de start van de bouw in het tweede kwartaal van 2024, dan is de oplevering net na de zomervakantie van 2025 realistisch.

Hoe kom ik aanmerking voor deze woningen?
Beschikbare woningen in dit project worden aangeboden via Woonnet Rijnmond. Door herhuisvesting kan het zijn dat (een deel van) de woningen al verhuurd zijn. Lees meer over herhuisvesting via Woning zoeken - Wooncompas.

Voor wie zijn deze woningen bestemd?
De woningen vallen in de categorie sociale huurwoningen. Iedereen met een passend inkomen en gezinsgrootte mag op deze woningen reageren. We weten nu nog niet wanneer de woningen op Woningnet komen.

Wat worden de huurprijzen?
De exacte huurprijzen zijn nog niet bekend maar omdat het sociale huurwoningen betreffen liggen de huurprijzen onder de wettelijke grens van 808,06- per maand (prijspeil 2023).

Planning en werkzaamheden


Op welke datum starten de werkzaamheden?
Kijk voor de actuele planning onder het kopje '' Huidige planning''.

Hoe rijdt het bouwverkeer van en naar de bouwplaats?
Bouwbedrijf Waal een rijroute opgesteld waarbij goed is nagedacht over hoe ze de overlast zoveel mogelijk kunnen beperken. Om bijvoorbeeld draaicirkels mogelijk te maken, is een tijdelijke wegaanpassing noodzakelijk. Bekijk voor meer informatie het document 'Rijroute naar bouwplaats'.

Op welke dagen en tijden werkt aannemer Waal?
Bouwbedrijf Waal werkt van maandag t/m vrijdag tussen 7.00 en 19.00 uur. Als de planning erom vraagt wordt er ook op zaterdag gewerkt. Bouwbedrijf Waal kan niet voorkomen dat u overlast ervaart. We begrijpen dat dat voor u vervelend is. Wel houdt Waal zoveel mogelijk rekening met het soort werkzaamheden bijvoorbeeld tijdens de vroege ochtend. Het is ook niet de bedoeling dat er harde muziek en/of meerdere radio's op het bouwterrein aan staan. Alle bouwvergunningen worden verstrekt onder voorwaarde dat van ma t/m za van 7.00-19.00 uur gewerkt kan worden?

Vinden er ook werkzaamheden plaats tijdens bijvoorbeeld de bouwvak en de Kerstvakantie?
De verwachting is dat aannemer Waal door de minimale bezetting van personeel ook tijdens de bouwvak en de Kerstvakantie moet doorwerken. Het lukt anders niet om de woningen op tijd op te leveren. Uiteraard neemt de overlast af naar mate de bouw verder vordert.

Waar parkeren de bouwvakkers en bouw-aanverwante ambachtslieden hun auto?
Op het bouwterrein zijn, zoals afgesproken met de gemeente, parkeerplaatsen voor de werknemers voorzien. Bekijk voor meer informatie het document 'Bouwplaat inrichting'.

Waarom zijn er bij verschillende woningen nulmetingen uitgevoerd?
Een belangrijke fase van de bouw is het aanleggen van een degelijke fundering. Gekozen is voor een methode die minimale trillingen veroorzaakt. We gaan er niet vanuit, maar ook minimale trilling kunnen schade veroorzaken aan de omliggende woningen. Tijdens de nulmeting loopt een gespecialiseerd bureau de direct omliggende woningen na en maakt ook foto's van de woning. Op het moment dat er schade ontstaat, kunnen we de oude en de nieuwe situatie goed vergelijken.

Wat gebeurt er als er schade ontstaat aan woningen en/of gebouwen?
Eventuele schade aan woningen of aan het openbaar gebied worden bepaald aan de hand van de rapportage van de nulmeting. Schade die is ontstaan door de werkzaamheden wordt afgedekt door de CAR (Construction Alll Risk) verzekering van de aannemer.

Zit er asbest in de huidige gebouwen?
Zowel Wooncompas als aannemer Waal hebben asbestinventarisaties laten uitvoeren door gespecialiseerde organisaties. Op verschillende plaatsen in de gebouwen is asbest gevonden en inmiddels verwijderd door Jan Knijnenburg BV (aannemer van alle sloopwerken en grondsanering).

Ontwerp


Hoe ziet het ontwerp van de nieuwbouw eruit?
Op www.wooncompas.nl/Project/blaak/ vindt u de plattegronden en gevelbeelden en een 3D-animatie over het project Blaak.

Komt de nieuwbouw op dezelfde plaats als de huidige gebouwen?
Op de plaats waar nu de twee portiekflats staan, komt ook de nieuwbouw. Voor blok 1 (tegen centrum aan) een nieuwbouw appartementengebouw met in totaal 30 driekamerappartementen. Voor blok 2 komen zeven eengezinswoningen terug. Bekijk voor meer informatie het document: 'Situatietekening en positie gebouw'.

Hoeveel woningen zijn er nu en hoeveel worden er nieuw gebouwd?
De twee portiekflats omvat in totaal 48 woningen. Daarvoor komen 30 driekamerappartementen en zeven eengezinswoningen voor terug.

Hoeveel verdiepingen krijgt het nieuwe appartementengebouw?
Het aantal verdiepingen van het nieuwe appartementen is gelijk aan het aantal verdiepingen van het huidige gebouw, namelijk vier verdiepingen. De nieuwbouw is ca. 60 cm lager dan de huidige portiekflat. De zeven eengezinswoningen krijgen een woonlaag minder.

Waar komt de ingang van het appartementengebouw?
De hoofdingang van de appartementen op de begane grond ligt – net als bij de eengezinswoningen - aan de Blaak. De ingang van de overige appartementen komt op de hoek van de Blaak en de Schepenstraat. Bekijk voor meer informatie het document: 'Situatietekening en positie gebouw'.

Komen er balkons en/of galerijen aan de singelzijde?
Er komen geen galerijen of balkons aan de straatzijde, dit is stedenbouwkundig, sociaal en technisch niet gewenst. Bij de appartementen komen er galerijen en balkons aan de achtertuin zijde.

Wat zijn de maten van eventuele balkons aan de singelzijde?
De exacte maatvoering van de galerij en de balkons zijn zichtbaar op de plattegronden die op de website worden gedeeld.

Wat is de invloed van de nieuwbouw op de omgeving en direct omwonenden?
Wooncompas denkt dat dit plan een verbetering oplevert voor de woonomgeving. Er komen minder woningen ten opzichte van de bestaande situatie, namelijk 37 in plaats van 48 woningen. En de zeven grondgebonden woningen hebben een woonlaag minder en tonen onder andere hierdoor minder massaal dan het huidige gebouw.

Qua uitstraling sluit het nieuwe appartementengebouw mooi aan bij het bestaande kantorencomplex en de omliggende woningen. Bovendien draagt de rijkheid aan metselwerkarchitectuur bij aan de waarde van het centrum. Lamellenhekwerken op de galerijen/balkons van het nieuwe appartementengebouw zorgen voor meer privacy dan de huidig hekwerken.

Verandert er veel als het gaat om de buitenverlichting, deuren, groenvoorziening, inkijk naar panden/percelen aan de Kerksingel?
Op de galerijen van het nieuwe appartementengebouw komen lichtpunten aan de gevel. De huidige bomen in de tuin van de achterburen tussen de achtergevel en de woningen aan de Kerksingel zullen voor behoorlijke afscherming/privacy zorgen. Wat dat betreft wijkt de nieuwe situatie niet veel af van de bestaande situatie.

Hoe gaat Wooncompas dit groen compenseren?
Het plan is om voor de gekapte bomen negen nieuwe bomen terug te plaatsen.

Op dit moment is de brandgang tussen de tuinen en de flat een niet onderhouden, afval aantrekkende plaats, blijft dit zo?
Daar heeft Wooncompas niet veel invloed op. Het lijkt ons zinvol dat bewoners hierover duidelijke afspraken maken en elkaar hierop aanspreken. De zes appartementen op de begane grond hebben uiteraard een 'eigen' tuin, die ze via de brandgang kunnen bereiken.

Hoe breed is de toekomstige brandgang en is deze vrij toegankelijk?
Deze zal ongeveer 1,2 meter breed zijn en is inderdaad vrij toegankelijk.

Toekomstige communicatie


Hoe gaan Wooncompas en Waal de omwonenden de aankomende periode informeren?
Wij zullen direct omwonenden op de volgende manier op de hoogte brengen:

  • Tijdens de sloop- en realisatie versturen wij de omwonenden (Benedenrijweg 13, 15, 17 / Willem Dreesstraat / Blaak 1a,1b,1c / Schepenstraat 4 / Kerksteeg 2 t/m 12, 13 / Kerksingel 9 t/m 21 / Wolbersstraat 14 t/m 32, 27 t/m 37 / Koningsplein 4 t/m 94, 97 t/m 119) met een afschrift aan het Wijkoverleg Centrum elke vier weken een nieuwsbrief;
  • Wooncompas en/of Waal zullen vertegenwoordigd zijn tijdens het Wijkoverleg Centrum;
  • Wooncompas zal de website regelmatig updaten;
  • Maaike Kievits of Alex Lagerwaard zijn namens Wooncompas bereikbaar voor algemene vragen;
  • Frans Wielenaker van Bouwbedrijf Waal is namens Waal bereikbaar voor specifieke vragen over de sloop- en de realisatie.

Contact
Heeft u vragen over het project Blaak in Ridderkerk? Neemt u dan contact op met Wooncompas via 0180-494949.

Disclaimer
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Een planning kan veranderen door weersomstandigheden, veranderende wet- en regelgeving en/of andere onvoorziene omstandigheden. Als de planning van dit project verandert, passen we de planning aan op onze site. Hier vindt u dus altijd de actuele planning