Wat gebeurt er als er in uw woning brand uitbreekt? En, wat kunt u doen of juist niet doen om brand in huis te voorkomen? Beleef het aan de Chopinstraat in Ridderkerk. Daar is een speciaal 'het brand komt bij je thuis-huis' ingericht door de brandweer van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Op woensdag 20 juli werd de woning door Wethouder Henk van Os en Artem Moorlag, manager Wijk- en Woonbeheer van Wooncompas, geopend. De woning is door Wooncompas beschikbaar gesteld voor het project en blijft de komende drie maanden open in Ridderkerk.

De binnenkant van de woning is ieders grootste nachtmerrie. In diverse kamers in het huis zijn de gevolgen van een brand duidelijk zichtbaar. Van de zwartgeblakerde muren en verbrande meubels tot de gesmolten apparatuur in de keuken. Door middel van tablets en vr-brillen ontdekt u hoe deze branden zijn ontstaan en wat u kunt doen om dit te voorkomen bij u thuis.

Indrukwekkend zijn de verhalen die u kunt beluisteren in de 'luistercabines'. Mensen die zelf ooit te maken kregen met brand vertellen daar hun verhaal. De tour is voor jong en oud! Neem de (klein)kinderen mee en ontdek het zenuwslopende sleutelspel. Kan jij binnen 3 minuten het huis verlaten?

Openingstijden van de belevingswoning zijn op woensdag tussen 12.00 en 17.00 uur, donderdag van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Delano van Berkel, Wijkbrandweerman Ridderkerk, en zijn collega's van de afdeling Veilig Leven van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zullen in de woning aanwezig zijn om alle vragen te beantwoorden over brand. Toegang is gratis!